Start Agenda 2019 Archief 2018 Foto album Contact

Salam - Vrede


Op 15 september:

Met  muzikale omlijsting door Ellen Zimmer, Hilde Ubben en Charlotte Creusen.


De lezing begint met een bespreking van het woord vrede. Iedereen kent het woord, vaak in meerdere talen. Het Arabische woord voor vrede, Salam, is voor moslims zo belangrijk dat ze elke ontmoeting ermee beginnen, zelfs een telefoongesprek wordt ermee begonnen. Het woord is verwant aan het joodse Shalom dat ook een vredeswens is. Veel mensen gebruiken gelijke woorden maar bedoelen we dan ook hetzelfde? Op deze dag 75 jaar geleden werd het eerste stukje Limburg bevrijd. Iedereen herdenkt die vrede maar is de afwezigheid van oorlog wel hetzelfde als vrede? Kijken we bijvoorbeeld naar vluchtelingen: veel mensen die de oorlog in hun thuisland ontvluchten in de hoop hier vrede te vinden, krijgen hier een  ontvangst .....…

Ze hoeven niet meer bang te zijn voor bommen op het huis, maar om nou te zeggen dat ze hier in vrede kunnen leven........ En dit is slechts een van de vele voorbeelden en vraagstukken aan de hand waarvan Bouchaib ons meevoerde in een indringende verkenning van het begrip vrede. Het is niet vreemd dat we een aantal religieuze aspecten van vrede en het ervaren van vrede onder de loep namen, gelet op de plaats waar we waren en de persoon van de spreker.

Voor wie wilde was er voldoende mogelijkheid de eigen ideeën over vrede tegen het licht te houden.

De muzikale omlijsting door mezzosopraan Ellen en haar begeleidsters Hilde (piano) en Charlotte (altviool) was erg  mooi en goed gekozen.


Om 11.30 uur bent U welkom aan de Meezenbroekerweg 11a in Heerlen.  De toegang is gratis, er is kinderopvang en na afloop koffie en thee. Zie ook: www.4-days.nl

De lezing over “leven met lef” is onderdeel van een serie ‘4-days: droom, durf, doe en deel’-samenkomsten over zingeving en geluk. Inspirerende sprekers en aansprekende thema’s nemen de toehoorders  iedere twee maanden mee in een prikkelende lezing. Een andere manier om de zondagochtend door te brengen, vrij toegankelijk en zonder verplichting.

De ‘4-days: droom, durf, doe en deel’-ochtenden worden mede mogelijk gemaakt door

Apostolisch Genootschap, plaats voor religieus-humanistische zingeving.

Zie ook: www.apgen.nl  en www.vindhetantwoordinjezelf.nl

flyer salam.pdf

20 januari.

Thema: Denken delen

Spreker: Hans Tiemersma

17 maart

Thema: Een leven vol liefde, geluk en succes

Spreker Steven Geldof

19 mei.

Thema: Vrijheid

Spreker: Rob Groen

15 september

Thema: Salam - Vrede

Spreker: Bouchaib Saadane

17 november.

Thema: Wat je denkt, of spreekt, of doet..

Spreker: Dick Janknegt